Nazwa Fondue pochodzi z języka francuskiego, w którym "fondre" znaczy "roztapiać się".
Fondue to przysmak serowy, przygotowany z gorącego sera i białego wina, z przyprawami i dodatkami. Pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest bardzo popularne również we Francji i we Włoszech. Znana jest też słodka forma tej potrawy ... fondue czekoladowe.
Fondue jest doskonałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi albo na imprezę rodzinną.
Najlepiej jadać je w większym gronie osób. Cała atrakcja polega na tym, że potrawa jest spożywana z jednego naczynia, przy wykorzystaniu patyczków, wykałaczek lub widelczyków.
Przygotowanie fondue nie jest trudne.
Cała filozofia to ... masa w podgrzewanym naczyniu, którą biesiadnicy konsumują, zanurzając w niej nabite na pałeczki (wykałaczki, widelce) pieczywo, warzywa, owoce ect. Naczynie do fondue (caquelon) to szklany, stalowy, żeliwny, gliniany lub porcelanowy kociołek albo ... każde inne naczynie z podgrzewaczem (świeczki lub palnik spirytusowy).
Fondue serowe
Składniki:
- sery, co najmniej w dwóch gatunkach (najczęściej ementaler, gruvere, appenzeller),
- białe wino wytrawne lub półwytrawne,
- kirsz (bezbarwny trunek o smaku wiśni z lekką nutą gorzkich migdałów pochodzący z mielonych pestek wiśniowych) - niekoniecznie,
- sok z cytryny,
- niewielka ilość mąki ziemniaczanej (zapobiega rozwarstwianiu się masy serowej),
- przyprawy (pieprz biały, gałka muszkatołowa, czosnek).
Przed topieniem serów naczynie do fondue można wysmarować czosnkiem, aby na ściankach został jego smak i aromat, następnie wsypujemy starte sery i wlewamy szklankę białego wina.
Składniki delikatnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aby masa serowa nie przywarła do dna. Pod koniec dodajemy sok z cytryny z wymieszaną mąką ziemniaczaną i małym kieliszkiem kirszu. Masę doprawimy gałką muszkatołową, pieprzem i czosnkiem.
Dodatki dobieramy zależnie od naszego pomysłu. Mogą to być: bagietki, kawałki chleba, małe kiełbaski, warzywa (cukinia, papryka) ect.
Przyrządzając fondue mięsne (fondue bourguignonne), masę serową zastępujemy gorącym olejem, a pieczywo na widelcach - wołowiną.
Fondue czekoladowe
Można przygotować wersję słodką fondue.
Składniki:
Śmietankę gotujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, zdejmujemy z ognia i czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie ponownie stawiamy na palnik, dolewamy alkohol i mieszamy.
Dodatki - jak przy fondue serowym - zależą od naszej inwencji. Mogą to być chrupki kukurydziane, pokrojone w kawałki owoce (ananasy, pomarańcze, jabłka, kiwi, truskawki, banany), orzeszki i ... wszystko, co nam przyjdzie do głowy.
Składniki:
- czekolada (gorzka, mleczna, biała ... dowolna),
- śmietana kremówka (30%),
- odrobina brandy albo likieru Ammareto - niekoniecznie,
Śmietankę gotujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, zdejmujemy z ognia i czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie ponownie stawiamy na palnik, dolewamy alkohol i mieszamy.
Dodatki - jak przy fondue serowym - zależą od naszej inwencji. Mogą to być chrupki kukurydziane, pokrojone w kawałki owoce (ananasy, pomarańcze, jabłka, kiwi, truskawki, banany), orzeszki i ... wszystko, co nam przyjdzie do głowy.
Spożywając fondue, warto pamiętać o dwu ważnych zasadach savoir vivre: nie wolno używać patyczków innych osób ani zamaczać nagryzionego już kąska :)
Jestem wielką fanką fondue :)
Taka forma przyjęcia pozwala na rozluźnienie atmosfery przy stole. Jedzenie ze wspólnego naczynia wywoła u naszych współbiesiadników - niezależnie od ich wieku - wesołość i spontaniczność, co bardzo dobrze wpłynie na zacieśnianie więzi pomiędzy ludźmi. Zachęceni zapachem i widokiem smakołyków goście będą chętnie ich próbowali, tworząc własne "kompozycje smakowe".
__________________
Wyżej zamieszczone fotografie zostały wykorzystane z
zamysłem skorzystania z prawa cytatu w rozumieniu art. 29 ust. 1 ustawy o
prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeżeli znajdujesz tu swoje
zdjęcie i masz zastrzeżenia co do jego wykorzystania - uprzejmie proszę o
kontakt: mjurczen@gmail.com (zdjęcie zostanie bezzwłocznie usunięte).Źródło fotografii: slodkiefantazje.pl, kidsumers.ca,aprettylifeinthesuburbs.com,
foodista.com, lanascooking.com, charlestoncrafted.com, examiner.com, kraftrecipes.com,
bhg.com, buzzfeed.com,chefky.com,
redbookmag.com, corbisimages.com, giveawayscoop.com, rachaelraymag.com, słodko-ostro.pl,
slodkastrona.com, szwajcarskie-blabliblu.blog.pl,mariamindbodyhealth.com
Jejku ale narobiłaś smaka z samego rana :) ten sercowy...kuszący...muszę sobie nabyć takie naczynko.
OdpowiedzUsuń:))) Chętnie wezmę udział w spotkaniu /nie wpraszam sie oczywiście/ :)
Usuńmniam, mniam :P
OdpowiedzUsuńNoooo ;)
OdpowiedzUsuńMnie zauroczyło founde czekoladowe...już czuje smak owoców zanurzonych w słodkiej lejącej czekoladce:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
No ja chyba bardziej gustuję w tym serowym :) Chociaż ...
UsuńDzięki za odwiedziny i ... polecam się na przyszłość :)
Uczta musi być wspaniała ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńI nie może się nie udać :)
Usuńzrobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńnie moge jeść sera ale czekoladowe z wielką chęcią bym sobie zjadła <3
http://vininamoyel.blogspot.com/
No to już... Nic trudnego :) Smacznego :)
Usuń;
OdpowiedzUsuńDo fondue to już trzeba sobie odpowiedni sprzęt kupić. Tak samo jak mi by różne sztućce do serwowania potraw się przydały. O takie https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw mi chodzi. Może też coś z tego potrzebujecie.
OdpowiedzUsuń