Translate

6 listopada 2014

Spotkajmy się przy … fondue.

mj | 07:00
Nazwa Fondue pochodzi z języka francuskiego, w którym "fondre" znaczy "roztapiać się". 

Fondue to przysmak serowy, przygotowany z gorącego sera i białego wina, z  przyprawami i dodatkami. Pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest bardzo popularne również we Francji i we Włoszech. Znana jest też słodka forma tej potrawy ... fondue czekoladowe.

Fondue jest doskonałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi albo na imprezę rodzinną. 
Najlepiej jadać je w większym gronie osób. Cała atrakcja polega na tym, że potrawa jest spożywana  z jednego naczynia, przy wykorzystaniu patyczków, wykałaczek lub widelczyków.

Jestem pewna, że skusi każdego :)


Przygotowanie fondue nie jest trudne. 
Cała filozofia to ... masa w podgrzewanym naczyniu, którą biesiadnicy konsumują, zanurzając w niej nabite na pałeczki (wykałaczki, widelce) pieczywo, warzywa, owoce ect. Naczynie do fondue (caquelon) to szklany, stalowy, żeliwny, gliniany lub porcelanowy kociołek albo ... każde inne naczynie z podgrzewaczem (świeczki lub palnik spirytusowy).


Fondue serowe 

Składniki:
  • sery, co najmniej w dwóch gatunkach (najczęściej ementaler, gruvere, appenzeller),
  • białe wino wytrawne lub półwytrawne,
  • kirsz (bezbarwny trunek o smaku wiśni z lekką nutą gorzkich migdałów pochodzący z mielonych pestek wiśniowych) - niekoniecznie,
  • sok z cytryny,
  • niewielka ilość mąki ziemniaczanej (zapobiega rozwarstwianiu się masy serowej), 
  • przyprawy (pieprz biały, gałka muszkatołowa, czosnek).

Przed topieniem serów naczynie do fondue można wysmarować czosnkiem, aby na ściankach został jego smak i aromat, następnie wsypujemy starte sery i wlewamy szklankę białego wina.


Składniki delikatnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aby masa serowa nie przywarła do dna. Pod koniec dodajemy sok z cytryny z wymieszaną mąką ziemniaczaną i małym kieliszkiem kirszu. Masę doprawimy gałką muszkatołową, pieprzem i czosnkiem.


Dodatki dobieramy zależnie od naszego pomysłu. Mogą to być: bagietki, kawałki chleba, małe kiełbaski, warzywa (cukinia, papryka) ect.


Fondue mięsne 

Przyrządzając fondue mięsne (fondue bourguignonne), masę serową zastępujemy gorącym olejem, a pieczywo na widelcach - wołowiną.


Fondue czekoladowe 

Można przygotować wersję słodką fondue.


Składniki:
  • czekolada (gorzka, mleczna, biała ... dowolna),
  • śmietana kremówka (30%),
  • odrobina brandy albo likieru Ammareto - niekoniecznie,


Śmietankę gotujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, zdejmujemy z ognia i czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie ponownie stawiamy na palnik, dolewamy alkohol i mieszamy.


Dodatki - jak przy fondue serowym - zależą od naszej inwencji. Mogą to być chrupki kukurydziane, pokrojone w kawałki owoce (ananasy, pomarańcze, jabłka, kiwi, truskawki, banany), orzeszki i ... wszystko, co nam przyjdzie do głowy.  


Spożywając fondue, warto pamiętać o dwu ważnych zasadach savoir vivre: nie wolno używać patyczków innych osób ani zamaczać nagryzionego już kąska :)


Jestem wielką fanką fondue :)

Taka forma przyjęcia pozwala na rozluźnienie atmosfery przy stole. Jedzenie ze wspólnego naczynia wywoła u naszych współbiesiadników - niezależnie od ich wieku - wesołość i spontaniczność, co bardzo dobrze wpłynie na zacieśnianie więzi pomiędzy ludźmi. Zachęceni zapachem i widokiem smakołyków goście będą chętnie ich próbowali, tworząc własne "kompozycje smakowe".  



Spotkajmy się ... przy fondue :)




__________________
Wyżej zamieszczone fotografie zostały wykorzystane z zamysłem skorzystania z prawa cytatu w rozumieniu art. 29 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeżeli znajdujesz tu swoje zdjęcie i masz zastrzeżenia co do jego wykorzystania - uprzejmie proszę o kontakt: mjurczen@gmail.com (zdjęcie zostanie bezzwłocznie usunięte).Źródło fotografii: slodkiefantazje.pl, kidsumers.ca,aprettylifeinthesuburbs.com, foodista.com, lanascooking.com, charlestoncrafted.com, examiner.com, kraftrecipes.com, bhg.com, buzzfeed.com,chefky.com, redbookmag.com, corbisimages.com, giveawayscoop.com, rachaelraymag.com, słodko-ostro.pl, slodkastrona.com, szwajcarskie-blabliblu.blog.pl,mariamindbodyhealth.com




12 komentarzy:

  1. Jejku ale narobiłaś smaka z samego rana :) ten sercowy...kuszący...muszę sobie nabyć takie naczynko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Chętnie wezmę udział w spotkaniu /nie wpraszam sie oczywiście/ :)

      Usuń
  2. Mnie zauroczyło founde czekoladowe...już czuje smak owoców zanurzonych w słodkiej lejącej czekoladce:)))
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja chyba bardziej gustuję w tym serowym :) Chociaż ...
      Dzięki za odwiedziny i ... polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  3. Uczta musi być wspaniała ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłaś smaka!
    nie moge jeść sera ale czekoladowe z wielką chęcią bym sobie zjadła <3

    http://vininamoyel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Do fondue to już trzeba sobie odpowiedni sprzęt kupić. Tak samo jak mi by różne sztućce do serwowania potraw się przydały. O takie https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw mi chodzi. Może też coś z tego potrzebujecie.

    OdpowiedzUsuń

Jakiś komentarz?... Zachęcam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wariacje wokół stołu ... © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

Distributed By-Blogspot Templates | Designed by-Windroidclub