Translate

13 listopada 2015

Deska serów na stole...

mj | 20:22
remodelista.com
SERY...

Są jadane na całym świecie.
Rożne pod względem barwy, konsystencji, smaku i zapachu. Żółte, białe, pleśniowe, twarde, topione i fromage, ostre i delikatne, lekkie w smaku i te zdecydowanie wyraziste.
Są tysiące gatunków sera.

Ja je uwielbiam.
Wszystkie... jakich udało mi się spróbować, czyli niewiele :)
"Uczę się" serów nieustannie. Często goszczą na moim stole. Podaję je na rożne sposoby, coraz częściej jako samodzielne danie.


Za czasów mojego dzieciństwa - w środowisku, w którym przyszło mi dorastać - w zasadzie nie podawało się serów na przyjęciach. Jadało się je na co dzień, najczęściej w formie kanapki z serem. W ogóle niewiele gatunków sera było dla nas, Polaków dostępnych.

skeeze pixabay.com 
Teraz, na szczęście te czasy mamy za sobą. Wraz z naszym "otwarciem na świat" zagościły w naszym życiu rożne zwyczaje, w tym miedzy innymi dotyczące naszego stołu, tego co jadamy i jak jadamy. Również... sery.
Na szczęście, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Ser na naszym stole może dostarczać nie tylko niezwykłych wrażeń smakowych, ale i walorów estetycznych. Zarówno w domu na co dzień, jak i na przyjęciach.

pixabay.com 
Raz już  - w listopadzie ubiegłego roku - pisałam o tym, że warto wprowadzać sery na nasz stół. Bardzo atrakcyjna forma serwowania serów w poście Spotkajmy się przy … fondue 

Dziś inna odsłona... wymyślona przez Francuzów deska serów.

unserekleinemaus pixabay.com 
Według etykiety, na przyjęciach sery podaje się zwykle po głównym posiłku, ale przed deserem, ewentualnie... zamiast deseru.

stevepb pixabay.com 
Sery bardzo dobrze wyglądają na drewnie... desce, talerzu czy półmisku. Najlepiej, gdy "towarzyszą" im oliwki, papryczki chili, winogrona lub orzechy. Gdy ułożymy wszystkie te produkty w ładny, dekoracyjny, pomysłowy sposób... będziemy raczyć i żołądek, i duszę :) Do tego... oferując - za jednym podejściem - walory smakowe i estetyczne... zaimponujemy naszym gościom :) 


dife88 pixabay.com 
Gdy decydujemy się podać sery na przyjęciu, dobrze gdy zaserwujemy przynajmniej cztery, a nawet sześć jego gatunków. 
Możemy zestawić sery :
  • pleśniowy (np. camembert, brie), 
  • miękki o intensywnym zapachu (np. romadur),
  • półtwardy (np. cheddar, mimolette, gołda),
  • twardy (np. parmezan).
  • ser kozi - dla kontrastu.
Trzeba zadbać o to, aby poszczególne gatunki sera leżały w odpowiedniej odległości między sobą, aby nie mieszały się ich smaki i aromaty.

pt.wikipedia.org
Goście na pewno docenią zaoferowane doznania smakowe. Najlepiej, gdyby mieli jakąś wskazówkę, aby rozpoczęli jedzenie od sera o najdelikatniejszym smaku i przechodzili stopniowo do smaków coraz bardziej wyrazistych. Nie można zakładać doskonałej znajomości serów u naszych gości, ale sami - jako gospodarze - powinniśmy wiedzieć co nieco na temat podanych na stół gatunków, aby podzielić się tą wiedzą, gdy goście będą zainteresowani. Można też umieścić w poszczególnych kawałkach eleganckie winiety z nazwą, miejscem pochodzenia sera i krótkim określeniem jego smaku. 

condesign pixabay.com 
Sery można podawać niepokrojone z nożykami do samodzielnego odkrawania kawałków przez gości. Jeżeli natomiast zdecydujemy się je pokroić, powinniśmy uwzględnić pewne zasady. Sery okrągłe, kwadratowe i stożkowe kroimy jak tort, sery podłużne kroimy w niezbyt wąskie plastry. Sery trójkątne dzielimy na mniejsze trójkąciki podobne do pierwotnych.

Levoqd pixabay.com 
W pobliżu deski, patery czy półmiska z serami z dodatkiem oliwek, papryczek, winogron lub orzechów podajemy - w szklanym naczyniu, w koszyku czy po prostu na talerzu - pokrojoną bagietkę lub krakersy. 

moerschy pixabay.com 
Do tej pory mowa tu o podawaniu deski serów na przyjęciu, ale przecież jest to również doskonała forma jadania serów na co dzień, na przykład na niedzielne śniadanie. Czyż nie byłoby przyjemnie - nie spiesząc się, miło gawędząc - pojadać sobie rożne gatunki serów, zagryzając bułeczką lub krakersami, winogronami czy oliwkami? Dla mnie... super! Prawdziwe celebrowanie rodzinnego spotkania przy stole. Szczerze zachęcam, ja już praktykuję :)

Cuppateaandabiscuit pixabay.com 
Bardzo dobrym dodatkiem do serów jest wino, ale o tym... kiedy indziej :)


__________________
Fotografie: License: Creative Commons CC0  



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że coraz więcej osób się do nich przekonuje. Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ja bardzo często stosuję desek serów podczas rożnych przyjęć i spotkań. Uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie, zarówno estetyczne jak i smakowe. Ciekawe propozycje pokazałaś: Z chęcią podpatrzę:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Jakiś komentarz?... Zachęcam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wariacje wokół stołu ... © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

Distributed By-Blogspot Templates | Designed by-Windroidclub