Translate

30 września 2014

Nakryjmy do stołu ...

mj | 20:26

Istnieją ogólnie obowiązujące zasady nakrywania stołu, które warto znać. Nie po to, żeby sztywno trzymać się ich przy każdej okazji ...
Rodzinne przyjęcie, czy spotkanie towarzyskie z przyjaciółmi nie wymagają stosowania protokołu.
W swoim domu powinniśmy wszak czuć się swobodnie, a dodatkowo - będąc gospodarzami - ważne, abyśmy byli "w swojej skórze", bo tylko wtedy mamy szansę na dobrą atmosferę i na to, że goście wyjdą zadowoleni. Niemniej, warto znać podstawowe reguły, aby dobrze, ładnie i funkcjonalnie nakryć do stołu, wykorzystując - na swój sposób - wiedzę w zakresie etykiety.

Ze swej strony, wręcz zachęcam do wprowadzania przy organizowaniu imprez domowych tzw. "ludzkiego elementu" do sztywnych zasad savoir-vivru. Podnośmy poziom naszego życia i żyjmy ładniej, ale nie róbmy nic na siłę.

Obrus 
Przy okazjach niecodziennych (imieniny, uroczysty obiad, spotkanie towarzyskie) dobrze jest położyć obrus. Chociaż, w domowych warunkach - przy niewielkiej liczbie gości - można pokusić się o położenie podkładek dekoracyjnych pod każdy talerz, rezygnując z obrusu. W przypadku użycia obrusu, zasada mówi, że powinien on zwisać przynajmniej 20 cm z każdej strony stołu.
Obrus biały jest zawsze na miejscu, a przy szczególnych uroczystościach nawet wskazany. Dodatkowo, dla osób mało wprawionych w dekorowaniu stołu, jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ praktycznie każda dekoracja daje się skomponować z bielą obrusu.


Osoby, które chcą ożywić swój stół i trochę "poszaleć", mogą sięgnąć po ... obrusy kolorowe i wzorzyste, co daje wielkie pole do popisu. Pamiętać jednak należy, że na naszym stole powinna panować harmonia, a więc kolor i wzór obrusu nie może "gryźć się" z kolorem i wzorem zastawy, serwetek i innych dodatków na stole. Do wzorzystych talerzy zawsze dobieramy dopasowany do nich obrus jednokolorowy (jeżeli nie biały).


Ja bardzo często wybieram kolorowe obrusy, najczęściej bez wzorów, bo - jak już pisałam w poście "Zanim przyjdą goście ..." - dysponuję naczyniami z przezroczystego szkła, które przy wykorzystaniu kolorów i faktur dają mi możliwość "pohasania" z dodatkami, a ja ... bardzo to lubię.



Robiąc stół, nie zapominam nigdy o tym, że serwowane potrawy również są kolorowe.


Talerze
Dobrze jest kompletować naczynia w "jednym stylu". Ułatwia to dowolne rozszerzanie naszej zastawy poprzez dokupywanie pojedynczych sztuk pasujących do tych, które już mamy. Z czasem można się naprawdę nieźle wyposażyć. Ja na przykład, kompletuję naczynia przezroczyste. Na rynku jest bardzo duży ich wybór. Łatwo mi jest kupić raz na jakiś czas jakieś nowe naczynko, które wpadnie mi w oko. 
Zastawa powinna być ustawiona równo 2 cm od krawędzi stołu. Jeżeli podajemy obiad, najpierw stawiamy duży płaski talerz obiadowy a na nim głęboki do zupy lub tzw. bulionówkę.


Sztućce
Dobrze jest zadbać, żeby sztućce pasowały do naszej zastawy i żeby wszystkie były jednakowe.
Układa się je w kolejności użycia, najdalej od talerza te, które będą używane na początku , najbliżej - do potraw podawanych na końcu.
Jeżeli mamy zamiar serwować tradycyjny obiad, składający się z zupy, drugiego dania i deseru - sztućce układamy tak, aby:
  • widelec leżał po lewej stronie od talerza, 
  • nóż po prawej, z ostrzem skierowanym do talerza, 
  • łyżka po prawej stronie noża, 
  • łyżeczka i widelczyk deserowy bezpośrednio nad talerzykiem, trzonki skierowane odpowiednio - łyżeczki w prawo, widelczyka w lewo.

Na oficjalnych przyjęciach podaje się więcej dań, dlatego potrzebnych jest więcej sztuców, które powinny być ułożone w stosownej kolejności. Kiedyś pewnie o tym napiszę :) 

Kieliszki
Teoretycznie - minimum to kieliszek (szklanka) na wodę oraz kieliszki na wino czerwone i na wino białe. W praktyce jednak, szczególnie przy organizacji domowych przyjęć - nie mamy aż tyle miejsca na stole, aby wystawić cały arsenał szklanek i kieliszków, jakie mamy. Dlatego warto ograniczyć się do przygotowania szkła na napoje, które będziemy serwować. Dodatkowo - moim zdaniem koniecznie - powinno się zadbać o to, aby napoje podawać w przystosowanych do nich kieliszkach i szklankach, które różnią się wielkością i kształtem.


Szkło do napojów stawiamy po prawej stronie nad talerzem. Jeżeli decydujemy się na podanie rożnych alkoholi, kieliszki powinny stać w jednym rzędzie, po skosie lub "w trójkącie". Bezpośrednio nad nożem powinien stać kieliszek do białego wina (na wysokiej nóżce w kształcie tulipana), które podaje się do dania głównego. Kieliszek (szklankę) do wody stawiamy na prawo w dół od niego, a kieliszek do czerwonego wina (większy pękaty) - na lewo w górę, a nad nim ewentualnie mały kieliszek do wódki. 
O rodzajach kieliszków do rożnych alkoholi będę jeszcze pisała. Tymczasem powiem tylko, że - na mniej oficjalnych przyjęciach - etykieta dopuszcza postawienie jednego, średniej wielkości, kieliszka uniwersalnego do wina.


Ja - organizując przyjęcia w swoim domu - przed przyjściem gości stawiam przy talerzykach tylko szklanki (lub kieliszki) do wody lub soków. Natomiast kieliszki do alkoholi (w przypadku wina - uniwersalne) mam przygotowane na tzw. boku (zazwyczaj jest to dostawiony mały stolik na butelki z napojami, szkło i sztućce na wymianę) i stawiam je na stole w chwili, gdy gość zajmuje miejsce i odpowiada mi na pytanie, jaki alkohol będzie pił. Oczywiście, w trakcie uroczystości jestem gotowa na to, aby wymienić kieliszek zgodnie z upodobaniem mojego gościa. 
Odrębną bajką jest toast z szampanem. Podaję wtedy odrębne kieliszki (szerokie płaskie na nóżce albo wysokie i wąskie), które zbieram po toaście.


Przyprawy
Aby zachować porządek przy stole, gdy jest przy nim więcej osób, zadbajmy o to, aby przyprawy - przynajmniej sól i pieprz -  postawić na dwu skrajnych częściach stołu.


Serwetki 
Niezwykle ważnym elementem nakrycia stołu są serwetki. Przede wszystkim chronią gości przed zabrudzeniem, ale też są doskonałym elementem dekorowania stołu.
Serwetki układa się zazwyczaj po lewej stronie nakrycia lub na środku talerza. Fachowcy mówią, że lepiej unikać umieszczania ich pod sztućcami, bo trudno je wyjąć. Ja osobiście, bardzo często wykorzystuję jednak tę opcje, ponieważ daje mi ona możliwość osiągnięcia fajnych efektów dekoracyjnych. I to ... zazwyczaj kładę je po prawej stronie, ale myślę, że taka cena za ładny wygląd stołu jest do przyjęcia :)


Tak, serwetki dają duże możliwości w zakresie dekorowania stołu i ... niech to będzie zapowiedź kolejnego postu "Dekorujmy z głową ...", w którym nie tylko o serwetkach. Zapraszam do lektury już wkrótce :)



_________________
Wyżej zamieszczone fotografie zostały wykorzystane z zamysłem skorzystania z prawa cytatu w rozumieniu art. 29 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeżeli znajdujesz tu swoje zdjęcie i masz zastrzeżenia co do jego wykorzystania - uprzejmie proszę o kontakt: mjurczen@gmail.com (zdjęcie zostanie bezzwłocznie usunięte).Źródło fotografii: pinterest,com; stylizimoblog.com; color-mercado.pl; 




2 komentarze:

  1. A jak powinno ustawiać się sztućce dla leworęcznych osób? Jak w ogóle ich sadzać aby nie przeszkadzali sobie goście siedzący obok siebie? Napiszesz o tym? :) A może powinno się ich sadzać przy tym małym stoliku z napojami i alkoholem? ;) hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahaha No, niejeden mógłby być zadowolony :))
    Poważnie ... gdybym wiedziała, że będzie gość leworęczny, wymyśliłabym coś z ułożeniem sztućców w jednym miejscu (np. zawinięte w serwetkę na talerzyku). A co do przeszkadzania sobie wzajemnie - gdy jest za ciasno, prawo - czy leworęczni, trochę sobie przeszkadzają. Jak już nie raz pisałam, ja stawiam na atmosferę i gościnność, a więc - znając siebie - powiedziałabym coś luźnego na ten temat, co pozwoliłoby przejść do porządku nad tym, że jeden z nas jest leworęczny :)

    OdpowiedzUsuń

Jakiś komentarz?... Zachęcam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wariacje wokół stołu ... © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

Distributed By-Blogspot Templates | Designed by-Windroidclub