Translate

17 grudnia 2014

Bon-Ton ... jak używamy sztućców?

mj | 16:45
Ciąg dalszy "powtórzenia materiału" :)
Po postach o tym z której strony podajemy i zbieramy ze stołu?  i  jak podajemy i jemy pieczywo? 

Dziś kolejny odcinek przedświątecznego kursu dobrych manier ...

Jak używamy sztućców?

W naszej kulturze większość dań jemy nożem i widelcem. Sztućce powinniśmy trzymać delikatnie i z finezją. Dobrze jest, gdy poruszamy nimi w płaszczyźnie prawie równoległej do poziomu stołu.

Widelec trzymamy w lewej ręce, gdy jemy nożem i widelcem i w prawej, gdy jemy samym widelcem.

Nóż zawsze trzymamy w prawej dłoni. Nie używamy go do makaronów, omletów, jarzyn, bigosu, ziemniaków i sałaty. Natomiast możemy - niekoniecznie - używać noża do kotletów mielonych, pierogów, naleśników i placków ziemniaczanych.

Łyżkę trzymamy w prawej ręce. No, wyjątkiem jest sytuacja, gdy jemy spaghetti (łyżka w lewej, widelec w prawej dłoni).


Estetyczne jedzenie polega na krojeniu małych kawałków - na jeden kęs - i wkładaniu ich do ust. Niedopuszczalne jest "napychanie" ust ogromnymi porcjami jedzenia. Wygląda to fatalnie, a może również źle się skończyć, gdy - konwersując z współbiesiadnikami - zadławimy się :)
A teraz ... uwaga :)
Są dwie szkoły wkładania łyżki do ust :)) francuska (spiczastą stroną) i angielska (bokiem). Niezłe :)


Co robimy ze sztućcami w czasie spożywania posiłku?

Zasadą jest, że gdy weźmiemy sztućce w dłonie, nie powinniśmy już ich odkładać na stół  ani o niego opierać. Możemy je  położyć wyłącznie na talerzu.

Gdy na chwilę przerywamy jedzenie, widelec kładziemy po lewej stronie, a nóż po prawej w taki sposób, aby sztućce krzyżowały się ze sobą na środku talerza. Dajemy w ten sposób czytelny sygnał gospodarzowi (kelnerowi), że jeszcze nie skończyliśmy posiłku.
Na moim zdjęciu wkradła się pewna nieścisłość, czubki sztućców powinny być skierowane do środka :))


Jeśli mamy ochotę na dokładkę, opieramy sztućce o talerz (widelec po lewej, nóż po prawej stronie). Oczywiście, gdy sami przyjmujemy gości, nie możemy liczyć, że ktoś zinterpretuje ten znak i nam zaproponuje dokładkę :)


Gdy skończymy jedzenie, kładziemy oba sztućce na talerzu równolegle „na godzinę piątą”.


Jeżeli zupa jest podana w głębokim talerzu lub w bulionówce bez podstawki, po jej zjedzeniu łyżkę zostawiamy w talerzu. Natomiast jeżeli głęboki talerz postawiony jest na talerzu stanowiącym jego podstawę, na podstawie odkładamy łyżkę po zjedzeniu zupy. Pozostawienie łyżki w talerzu, zinterpretowane będzie jako przerwa w jedzeniu.
Sztywna etykieta nie dopuszcza przechylania talerza do zupy, a więc - siłą rzeczy - odrobina potrawy musi zostać na dnie naczynia. Według łagodniejszej normy, talerz można przechylać, ale zawsze "od siebie".

Jeśli chodzi o łyżeczkę do kawy i herbaty zawsze kładziemy ją na spodku. 
Natomiast - po zjedzeniu deseru - widelczyk deserowy zostawiamy na talerzyku.


Większość z nas zna podstawowe zasady używania sztućców. Chodzi tylko o to, żeby zwracać uwagę na szczegóły i jeść ładnie. Żeby "zadać szyku" przy świątecznym stole. Oczywiście zgodnie z zasadą, że nic na "siłę". Nie "zaczarujemy" atmosfery świątecznej, gdy zamiast rozmawiać z bliskimi będziemy "walczyli" ze sztućcami :)





6 komentarzy:

  1. Fajnie :) Już nie mogę się doczekać łakoci, które znajdę na stole podczas Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny czas :) Ja też już jestem nieźle nakręcona ;)

      Usuń
  2. I znowu garść super informacji, bardzo przydatnych i ważnych , a do tego okraszonych super fotkami:)))
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie :) Pozdrawiam prawie-świątecznie :))

      Usuń
  3. Dobry poradnik! :)

    http://sapphireblog1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam i ... zapraszam ponownie :)

      Usuń

Jakiś komentarz?... Zachęcam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wariacje wokół stołu ... © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

Distributed By-Blogspot Templates | Designed by-Windroidclub