Translate

10 grudnia 2014

Bon-Ton ... z której strony podajemy i zbieramy ze stołu?

mj | 22:34
Bon ton [wym. bą tą]
- pochodzi z jęz.francuskiego, oznacza dobre maniery, reguły właściwego zachowania się.

Myślę, że w okresie okołobożonarodzeniowym warto przypomnieć sobie niektóre "dobre maniery" i zwrócić uwagę na stosowanie ich przy świątecznym stole.

Obok odświętnie przygotowanego domu, wykwintnych potraw podanych na pięknie udekorowanym stole, galowych ubrań i świątecznych nastrojów - eleganckie zachowanie przy stole będzie doskonałym uzupełnieniem wyjątkowości Świąt Bożego Narodzenia.

Oczywiście w czasie domowych spotkań z najbliższymi - a już szczególnie w Święta - nikt nie oczekuje stosowania rygorystycznych zasad savoir vivre-u. Byłoby to sztuczne i usztywniłoby biesiadników, zamykając szansę na przyjemną atmosferę. A przecież tego nie chcemy:) Wręcz przeciwnie... chcemy, aby atmosfera przy stole była szczególnie odświętna.

Wobec tego... łagodźmy obyczaje :)


Większość z nas... potrafi się zachować :) Ba, mając jako takie obycie, niektóre zasady stosujemy nieświadomie :) Jednak są pewne szczegóły, nad którymi po prostu nie zastanawiamy się na co dzień, bo nie mają aż takiego znaczenia.


Skoro Święta mają być  czasem wyjątkowym, my również... zachowujmy się wyjątkowo i zwróćmy uwagę na detale. Niewykluczone, że w efekcie coś "ugramy" dla siebie, bo jakiś dobry zwyczaj przylgnie do nas na stałe :) Uwaga! Szansa na kolejny pozytyw związany ze Świętami :))


Proponuję wyrywkowe powtórzenie materiału, krótki przedświąteczny kurs dobrych manier, które - niezauważalnie i dyskretnie - mogą poprawić jakość naszych świątecznych przyjęć :)

Dziś:
Z której strony podajemy i zbieramy ze stołu?

Założę się że większość z nas - nawet, gdy robi to prawidłowo - na co dzień nie przywiązuje szczególnej wagi do tego, z której strony podchodzi do gościa. Może więc... zmieńmy to na Święta i zastanówmy się, jaka jest zasada. Pamiętajmy przy tym, że u podłoża wszelkich zasad etykiety dotyczących stołu zawsze jest sprawna obsługa gościa.

  • z lewej strony: 
- podajemy czyste talerze i sztućce
- podajemy chleb i masło 
- podajemy talerzyk z wodą do mycia palców 
- nakładamy drugie danie z półmiska lub gość nakłada sobie sam
- podajemy herbatę lub kawę serwowane bezpośrednio w naczyniu

  • z prawej strony:
- zabieramy brudne naczynia i sztućce
- zbieramy talerze z zupą 
- nalewamy zupę do talerza 
- nalewamy herbatę i kawę z dzbanka (lub innego "zbiorczego" naczynia)
- nalewamy zimne napoje 
- podajemy drugie danie, gdy jest ono na talerzu.


c.d. powtórzenia nastapi...



_________________
Wyżej zamieszczone fotografie zostały wykorzystane z zamysłem skorzystania z prawa cytatu w rozumieniu art. 29 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeżeli znajdujesz tu swoje zdjęcie i masz zastrzeżenia co do jego wykorzystania - uprzejmie proszę o kontakt: mjurczen@gmail.com (zdjęcie zostanie bezzwłocznie usunięte).Źródło fotografii: savoir-vivre.com.pl,foreverfunideas.blogspot.com,urzadzamy.pl, wnetrzarium.pl,papilot.pl,domosfera.pl



2 komentarze:

  1. Bardzo przydatne informacje, czekam na ciąg dalszy...i przyznam ,że choć wydawało mi się, że wiem dużo to okazuje się że można wiedzieć jeszcze więcej:)))
    Artykuł w gazetce czytałam i gratuluję jest super!!! też bym chciała coś tam napisać...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Człowiek uczy się całe życie ;)) Dzięki za miłe słowa i ... pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Jakiś komentarz?... Zachęcam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wariacje wokół stołu ... © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

Distributed By-Blogspot Templates | Designed by-Windroidclub