Translate

13 grudnia 2014

Bon-Ton ... jak podajemy i jemy pieczywo?

mj | 13:03
Ciąg dalszy "powtórzenia materiału" rozpoczętego postem Bon-Ton... z której strony podajemy i zbieramy ze stołu?  

Dziś kolejny odcinek przedświątecznego kursu dobrych manier ...

Jak podajemy i jemy pieczywo?

W wielu naszych domach "od zawsze" króluje kanapka. Kromki pieczywa zazwyczaj smarujemy masłem i kładziemy na nie wędlinę lub ser, albo jedno i drugie.
To taka "baza". Z czasem - na skutek poszerzania świadomości na temat zdrowego żywienia, w ramach podnoszenia jakości życia - zaczęliśmy wzbogacać naszą bazę sałatą i innymi warzywami oraz rożnego rodzaju sosami i dipami. Z kanapki jednak zrezygnować niełatwo :)

Nasze kanapki lubimy jeść odgryzając je po kawałku.


Innym, powszechnie stosowanym w naszych domach sposobem jedzenia pieczywa jest po prostu gryzienie kromki jako dodatku do potrawy, na przykład do flaków. 
Ludzie starej daty twierdzą, że zarówno jedzenie kanapek, jak i zwyczaj gryzienia pajdy chleba do zupy przez Polaków to pokłosie okresu PRL, kiedy to - wobec ograniczonych dość mocno możliwości zdobywania produktów żywnościowych - wykształcił się zwyczaj "zapychania się" chlebem.


Obecnie, mimo wielkiego postępu, jaki zrobiliśmy i szerokiej dostępności różnego rodzaju jedzenia - wielu z nas nie może obyć się bez chleba, ponieważ trudno zrezygnować z nawyków wpajanych od dzieciństwa. Z innej strony, pieczywo po prostu pasuje nam do niektórych potraw.


A zatem... pieczywo jadamy.
Zasady savoir-vivre'u dotyczące podawania do stołu, jedzenia i picia regulują również sposób podawania i jadania pieczywa.

Prawidłowo pieczywo podajemy na stół pokrojone w kromki, ułożone w koszyku i nakryte serwetką. Najlepiej, gdy dołączony jest specjalny widelec lub szczypce do przenoszenia kromek na talerz. Pieczywo do przystawki podajemy na małych talerzykach, oddzielnie dla każdego gościa. Natomiast wypieki indyjskie lub z Bliskiego Wschodu (pita, nan, papadam, poori) podajemy w całości. Jeśli pasuje nam koncepcja podania na stół całego bochenka chleba - co mieści się w zasadach - podajemy go na desce do krojenia. Unikajmy kładzenia pieczywa "kupkami" bezpośrednio na obrusie, z braku miejsca na stole. Wielu z nas przyzna, że spotkało się z takim rozwiązaniem :) Lepiej postawić koszyk z pieczywem gdzieś na boku i raz na jakiś czas proponować je gościom.
Do pieczywa podajemy masło, na niewielkim talerzyku, z nożem do masła lub pokrojone na plasterki - w tym przypadku z małym widelcem.


A jak elegancko jeść pieczywo?

Bierzemy kromkę pieczywa z koszyka, a gdy jest podane w całości (np. pita) odłamujemy większy kawałek lub kroimy kromkę na desce i ... kładziemy na naszym talerzyku. Jeżeli używamy masła, nożem do masła przekładamy odpowiednią jego porcję na nasz talerzyk.
Z kromki lub kawałka pieczywa trzymanego w ręce (nad naszym talerzykiem) odłamujemy małe - na jedno połkniecie - kęsy i zjadamy je, ewentualnie nakładając na nie masło. Robimy to - w miarę potrzeby - na przemian z manewrami wykonywanymi nożem i widelcem podczas jedzenia wędlin, mięs, serów ect. 
W przypadku jedzenia kanapek, kładziemy je na talerzu i zjadamy za pomocą noża i widelca.


Savoir-vivre bezwzględnie nie dopuszcza wkładania do ust zbyt dużych "zapychających" kęsów, odgryzania kęsów bezpośrednio z kromki lub kanapki, "czyszczenia" talerza chlebem po skończonym posiłku, maczania kawałków pieczywa w zupach, sosach i dipach, wrzucania kawałków pieczywa do zupy, przesuwania kawałkami pieczywa np. kawałków mięsa do widelca.
Rygorystyczne zasady etykiety nie pozwalają na branie pieczywa z koszyka ręką, ale przy mniej oficjalnych stołach - a więc i w domowych realiach - można sobie pozwolić na takie odstępstwo.


Jak się okazuje, nawet jedzenie "chleba naszego powszedniego" może być eleganckie :) Jednak - mając na uwadze zasadniczą ideę, która nam przyświeca, czyli "zaczarowanie" atmosfery świątecznego stołu - pamiętajmy, aby nic nie robić na siłę. Spinając się i przykładając zbyt dużą wagę do sposobu jedzenia, możemy osiągnąć efekt dokładnie odwrotny :)




_________________ 
Wyżej zamieszczone fotografie zostały wykorzystane z zamysłem skorzystania z prawa cytatu w rozumieniu art. 29 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeżeli znajdujesz tu swoje zdjęcie i masz zastrzeżenia co do jego wykorzystania - uprzejmie proszę o kontakt: mjurczen@gmail.com (zdjęcie zostanie bezzwłocznie usunięte).Źródło fotografii:savoir.vivre.com; dobre-wychowanie.blogspot.com; polki.pl; thecolorfullivingproject.blogspot.com.au; jadlonomia.com; dekoder.blog.hu; ploetzblog.de; livingathome.de; sadkiewicz.blogspot.com; bbc.co.uk; whatshouldieatforbreakfasttoday.com; player.pl; pinterest




4 komentarze:

  1. Prześliczne zdjęcia wybrałaś! :) Kładzenie chleba kupkami na stole nie jest mi obce...wszystkie ciotki tak robią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, człowiek uczy się całe życie i ... Dziękuję z uwagę o zdjęciach, cały czas się uczę ;)

      Usuń
  2. I znowu garść niezwykle cennych informacji:))) Dziękuję, naprawdę bardzo się przydadzą:)))
    Miłej niedzieli Ci życzę.

    OdpowiedzUsuń

Jakiś komentarz?... Zachęcam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wariacje wokół stołu ... © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

Distributed By-Blogspot Templates | Designed by-Windroidclub