Translate

28 grudnia 2015

Jak podawać i pić szampana?

mj | 22:18
Kończy się 2015 rok. 

Szykują się wielkie bale, imprezy sylwestrowe w klubach, "sylwestry" w remizach strażackich i... tzw. "domówki".

Jedni wolą duże imprezy sylwestrowe, inni ciche spotkania w gronie znajomych, jeszcze inni spotkanie na plaży we dwoje... 
Niezależnie od formy pożegnania Starego i przywitania Nowego Roku, jedno jest wspólne... zwyczajowo  pijemy przy tej okazji szampana :)

W ramach przygotowań do powitania Nowego Roku, warto dołożyć starań, aby sylwestrowy szampan smakował nam jak najlepiej.

Szampana powinniśmy przede wszystkim schłodzić, wkładając go wcześniej, na około godzinę, do lodówki lub na kilkanaście minut do wiaderka z wodą i lodem. Wtedy smakuje najlepiej. Gdy jest ciepły, bąbelki za bardzo gejzerują, co znacznie pogarsza smak. Zbyt zimy szampan również traci walory smakowe. Optymalna temperatura szampana to 5-9 stopni Celsjusza.


A to ciekawe...
Szampan to bogate źródło potasu, magnezu, wapnia, siarki, cynku, fosforu i litu.
Ma właściwości oczyszczające, moczopędne, przeciwzapalne, a nawet antydepresyjne.


Gdy "strzelają korki od szampana" ulega zniszczeniu struktura i smak tego wspaniałego trunku. Szampana powinno otwierać się bardzo ostrożnie, najpierw przytrzymując korek i delikatnie zdejmując z niego drucik i złotko. Trzymając jedną ręką szyjkę butelki owiniętą w ściereczkę i nachyloną pod kątem 45 stopni, drugą kołyszemy butelką doprowadzając do lekkiego wysunięcia się korka.  


Schłodzonego szampana najlepiej podawać w wysokich podłużnych kieliszkach na wysokiej nóżce. Bąbelki z szampana powoli opuszczają szkło, co najlepiej uwalnia smak trunku. Kieliszki powinny mieć temperaturę pokojową.  


Szampana delikatnie wlewamy do nieco przechylonego kieliszka, aby wytworzyło się jak najmniej piany. 


Gdy napełniamy kilka kieliszków, najpierw wlewamy szampana do każdego z nich do wysokości około 3 cm, a gdy piana opadnie - dopełniamy kieliszki do około 2/3 wysokości.


Po otwarciu butelki i nalaniu do kieliszków, pozostała w butelce zawartość powinna być zakorkowana i pozostawiona w lodzie. 


A to ciekawe...
Na butelkach z szampanem występują dwa kolory banderoli. 
Zielona oznacza, że alkohol rozlano lub wyprodukowano w naszym kraju, niebieska - świadczy o tym, że trunek wytworzono i butelkowano za granicą.


Przy piciu szampana warto zwrócić uwagę na to, by trzymać napełniony kieliszek za nóżkę, co pozwala zachować jego niską temperaturę (zapobiega nagrzaniu od ręki). Aby docenić smak szampana i doniosłość chwili ... trunek należy pić małymi łyczkami, delektując się nim.


Warto znać zasady podawania i picia szampana, które pozwalają nam jak najlepiej poznać i docenić walory tego cudownego trunku. Nie mogą one jednak warunkować atmosfery zabawy sylwestrowej. 
W trakcie Sylwestra dobre humory i szampański nastrój mogą spowodować, że - mimo znajomości zasad - spowodujemy, że będą strzelały korki od szampana i będzie on lał się strumieniami :)))
I dobrze, wszak nie bez powodu witając Nowy Rok pije się właśnie szampana, który ma "charakter wybuchowy" :)


Przed Sylwestrem zapraszam również do lektury postów:
Sylwester w domu... A może stół szwedzki?
Jak zachować się przy szwedzkim stole ?


__________________ 
Fotografie: CC0 Public Domain

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jakiś komentarz?... Zachęcam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wariacje wokół stołu ... © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

Distributed By-Blogspot Templates | Designed by-Windroidclub